03/01/2009 Voornemen


Niets feestelijks heeft oudejaarsavond in mijn ogen. Ik probeer er nog wat van te maken met familie, vrienden, een sjoelbak en zompige oliebollen maar het blijft een avondje doelloos klokkijken totdat het eindelijk twaalf uur is. Het geeft mij een beklemmend gevoel, alsof ik in een besloten sekte het nabije einde der tijden zit af te wachten.

Na twaalven wens je iedereen een gelukkig nieuwjaar toe. Daarna mag je de straat op om door de buurjongen aangestoken voetzoekers te ontwijken terwijl je zijn ouders begroet. Er zijn betere manieren te bedenken om de avond door te brengen.

De volgende ochtend, na het uitslapen van de roes van de champagne en nog doof van al het vuurwerk, begint het nieuwe jaar voor mij met de nodige irritatie. Ik verbaas me er over dat bij de start van het jaar mensen om mij heen van alles (maar vooral zichzelf) willen veranderen. Zij stoppen die dag met roken, met eten én nemen die dag een abonnement op de sportschool. Omringd door zoveel chagrijnige gezichten van mensen die zichzelf en de directe omgeving volstrekt onnodig aan het kwellen zijn, roept de start van het nieuwe jaar bij mij bepaald geen positief gevoel op.

Met alle nieuwjaarsborrels met lekkere hapjes, buffetten en glazen champagne in het vooruitzicht lijkt mij het juist lastig om op dieet te gaan of geen sigaret meer op te steken. Het hogere jaartal maakt ons blijkbaar overmoedig met al onze voornemens. Je vraagt je af waarom wij niet vaker van jaar wisselen.

Op 1 januari kondigen vrienden met veel bombarie aan wat hun goede voornemens zijn. Ik heb het gevoel dat zij van mij verwachten dat ik daar heel enthousiast op reageer. Ik voel er weinig voor om als een soort cheerleader ieder grammetje gewichtsverlies of shagje minder van een passende yell te voorzien.

Zonder als zo’n zwevende goeroe met van die voor de hand liggende levensfilosofieën te willen klinken, wil ik graag opmerken dat iedereen met een beetje wilskracht prima direct (bijvoorbeeld op 5 juni) met een voornemen kan beginnen. Hoef je niet meer maanden van tevoren te vissen naar aanmoedigingen van anderen die het helemaal niet nodig vinden dat je op dieet gaat of afkickt van de nicotine of XTC.

Als iedereen zich voorneemt om te stoppen met stoppen op nieuwjaarsdag dan wordt oudejaarsavond een stuk minder beladen. Misschien lukt het dan om het nieuwe jaar daadwerkelijk gelukkig te beginnen.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema