12/06/2009 Vergrijzing


Als je mij zou vragen om een trendwatcher te beschrijven dan zou mijn antwoord niet bestaan uit een beschrijving van een grijzende vrouw met veel rimpels, met een gedateerd modelletje brilmontuur op en ouwelijke zwarte kleding aan.

Het was dus nogal schrikken toen ik dat in de Intermediair op de begeleidende foto zag staan, bij een artikel over de trends van de nabije toekomst. Ik vond het nogal schokkend dat zelfbenoemde trendy Nederlanders, mijzelf incluis, klakkeloos de voorspellingen volgen van een vrouw die het toonbeeld is van de allersufste trend in Nederland: de vergrijzing. Al zullen de meeste mensen niet weten dat een bejaarde ons voorschrijft wat jong en hip is.

Door de foto was ik nieuwsgierig geworden hoe Lidewij Edelkoort, de geïnterviewde trendwatcher, tot haar voorspellingen komt. Je zou verwachten dat een enorme generatiekloof haar gedachten in de weg staat om aan te voelen wat de trend onder jongeren zal worden. Maar haar vooruitziende blik klopt zo goed dat zij voor veel geld door multinationals wordt ingehuurd.

Haar werkwijze omschrijft zijzelf als een soort archeologie. Met allerlei brokstukken verklaart zij niet hoe de mensheid vroeger leefde, maar voorspelt zij de toekomstige manier van leven. De brokstukken die tot inspiratie leiden zijn kunstvoorwerpen, muziek of veel voorkomende gespreksonderwerpen. Op basis van haar intuïtie en associaties in haar onderbewustzijn komt zij dan tot het beschrijven van toekomstige trends. Op mij komt dat over als een moderne variant op de waarzeggerij.

Maar goed, ik was benieuwd aan welke trend ik ten prooi zal vallen dit jaar. Edelkoort denkt dat ‘mono’ de toekomstige ontwikkeling is. Monogamie is ‘in’. Al heb ik in mijn vriendenkring nooit gemerkt dat dat ‘uit’ is geweest. Volgens haar verlangen wij naar minder keuzes en meer soberheid. Weg met de glitter, glamour en strak design.

‘Nogal wiedes,’ dacht ik toen ik dat las in het artikel. We kunnen ons in de huidige kredietcrisis geen dure bling-bling meer veroorloven. Dan kun je maar beter massaal alsof doen dat je niet meer geïnteresseerd bent in overdadige luxe. Dat is precies wat Edelkoort verwacht, al beschrijft zij het in catchy termen als milieubewust, biologisch en kwaliteit.

Ineens begreep ik dat trendwatchen eigenlijk een redelijk simplistische wetenschap is. Je voorspelt gewoon precies het tegenovergestelde van wat nu populair is. Omdat een mens nou eenmaal altijd droomt van hetgeen hij niet heeft. Zodra hij zich dat maar kan veroorloven heb je een trend. Tja, zo kan ik het ook.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema