28/09/2009 Varkens


Als de huisarts mij een half jaar geleden had verteld dat ik aan H1N1 leed dan was ik me rot geschrokken. Niet dat ik had geweten wat ik dan precies onder de leden had. Maar zo’n vreemde afkorting lijkt meteen vrij ernstig.

Bij ziektes worden wel vaker vreemde naamsconstructies gebruikt. Zo heb ik er jarenlang moeite mee gehad om te onthouden dat iemand die HIV-negatief is, een gezond persoon is. Nog steeds vind ik HIV-positief een te blije naam voor een enge ziekte.

Eerder dit jaar noemden we H1N1 nog massaal de varkensgriep. Ik hield me toen bezig met existentiële levensvragen zoals ‘ben ik recentelijk nog in aanraking geweest met verkouden varkens?’. Maar de overheid heeft gezegd dat die naam niet meer mag worden gebruikt. Want dan lijdt de sector van varkenshouders imagoschade. En minder vleesverkoop dat kunnen de boeren – naast de kredietcrisis – er niet bij hebben. Nu blijf ik achter met de vraag sinds wanneer varkens een imago hebben.

Daarna noemden we het de Mexicaanse griep. Die benaming klonk al iets gezelliger. Alsof het een geneesbare geslachtsziekte was die je had opgelopen na een heftige one-night-stand met een vurige Mexicaan. Ook die benaming was schadelijk voor het toerisme waarvan Mexico zo afhankelijk was. En ik maar denken dat de Mexicaanse economie volledig draaide op de productie van cocaïne.

Inmiddels ben uitgebreid door de overheid geïnformeerd over H1N1. In elk geval heb ik geleerd hoe ik moet reageren als de huisarts H1N1 bij mij vaststelt. ‘Ah, de nieuwe influenza A,’ knik ik dan begrijpend.

Toch vraag ik me af hoe zo’n huisarts nou kan herkennen of het dé H1N1-griep is? Verschijnselen als koorts, rillingen, spierpijn en hoesten lijken best op gewone griepachtige klachten. In de folder wordt ongeveer verboden om naar het spreekuur van de huisarts te gaan vanwege het besmettingsgevaar. Het door een krakende telefoonlijn door het geluid van de droge hoest vaststellen lijkt mij een methode voor middeleeuwse kwakzalvers.

Waarom er een folder huis-aan-huis wordt verspreid over een milde griep, is mij verder niet duidelijk. ‘Nogal wiedes,’ dacht ik bij het lezen van tips als ‘voorkom contact met mensen die griep hebben’ of ‘gebruik zakdoekjes bij niezen of hoesten’. Ik vond ‘maak regelmatig schoon’ niet een echt griepgerelateerde tip. Dat lijkt me meer handig bij het voorkomen van ongedierte, zoals kakkerlakken. Dan had een folder over het herkennen van verkouden varkens mij toch een stuk interessanter geleken.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema