16/01/2017 Magnum


In de categorie ‘oud nieuws waar ik nog steeds kwaad over ben’, wil ik het graag hebben over de ijzige uitspraak van Richard Hammond in autoprogramma ‘The Grand Tour’.

De ex-presentatoren van Top Gear bespraken het grootste nadeel van een Rolls Royce met wit lederen bekleding, namelijk dat je er onmogelijk een Magnum-ijsje in kunt eten vanwege het risico op cacaovlekken. ‘Dat is prima. Ik eet geen ijs. Dat heeft iets te maken met dat ik hetero ben’, reageerde Hammond. Het aanwezige publiek lachte er hartelijk om, en trakteerde de presentator daarna op applaus.

Amper twee dagen later verscheen in een groepsapp van enkele homoseksuele vrienden een voorstel om gezamenlijk de nieuwe aflevering van The Grand Tour te kijken. Ik was verbaasd dat zij alle commotie hadden gemist. ‘Jullie gaan die homohater nu toch wel boycotten?’ vroeg ik via WhatsApp. ‘Zeker niet, het is toch zijn recht om homo’s te haten?’ reageerde de een. ‘Richard Hammond haat iedereen, dus dat kun je nauwelijks discriminatie noemen’, schreef een ander.

Deze ontkenning herkende ik van een eerdere situatie thuis. Mijn vriend verslindt de sciencefictionboeken van Orson Scott Card. Diezelfde schrijver is een van de bekendste anti-homoactivisten van Amerika. Hij heeft wanstaltige uitspraken gedaan over homoseksuelen. ‘Ik wil het niet weten’, zei mijn vriend toen ik hem ernaar vroeg. Ondertussen vraagt hij aan mij het laatste boek van Scott Card voor zijn verjaardag, terwijl ik wél weet dat de schrijver homoseksualiteit een geestelijke stoornis vindt. Dat vond ik een dilemma: vind ik het waard om mijn vriend gelukkig te maken met een boek als ik daarmee de conservatieve hobby van de auteur sponsor?

Ik weet dat ik makkelijk praten heb met mijn oproep tot een boycot van sciencefictionboeken en autoprogramma’s. Ik mis er niets aan, want ik voldoe aan het stereotype beeld van de homo dat Hammond voor ogen had met zijn uitspraak. De enige reden dat ik weet in wat voor type auto ik rijd, is dat mijn Seat naar een homovriendelijke vakantiebestemming is vernoemd. Bovendien interesseer ik me meer in de wereld om mij heen dan in een geavanceerde, fictieve wereld uit een vaag boek.

Ach ja, waarom maak ik me druk om de mening van een man die gelooft dat een auto een statussymbool is? Of het feit dat de fans zo’n schrijver voor God aanzien, betekent vast niet dat een weldenkend iemand zijn levensvisie serieus neemt.

Ik heb zin in een Magnum!

Dit stukje schreef ik voor Gay.nl

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema