10/05/2008 Koninginnedag


Jaag de Koningin een met oranje vlaggetjes versierde winkelstraat in, laat haar oud-Hollandsch zaklopen, bezorg Hare Majesteit een voedselvergiftiging met een zwartgeblakerde hamburger en het is Koninginnedag! Er is een rommelmarkt in de stad waarop je volledig beduimelde bouquetreeksen van jaargang 17 kunt kopen. Opgeluisterd door een blokfluitend kind die een valse variant van Vader Jacob speelt en daar graag geld voor wil zien. Dat is niet mijn idee van een feestdag. Ik wil mijn betaalde vrije dag op 30 april subiet inleveren als in ruil daarvoor Koninginnedag wordt afgeschaft.

Begrijp me niet verkeerd, de monarchie hoeft niet te verdwijnen. Ik vind het Koninklijk Huis namelijk iedere belastingcent die daaraan wordt gespendeerd dubbel en dwars waard. Niet zozeer vanwege de politieke en ceremoniële functie die de Koningin heeft. Maar vanwege het hoge amusementgehalte van de Koninklijke familie. Want je kunt over geen enkele andere familie zo leuk speculeren als over de Oranjes.  Over de affaires rondom Greet Hofmans en Lockheed worden dertig jaar na dato nieuwe boeken gepubliceerd. Prinses Juliana en Prins Bernhard zijn nog steeds nieuwswaardig, dat is best knap als je al jaren dood bent. Dat doen showbizzkoppels zoals Adam Curry en Patricia Paay hen vast niet na, die zijn na hun dood direct vergeten.

De jonge garde van de Koninklijke familie doet haar best om de oude affaires te laten vergeten. Met als voorlopig hoogtepunt de door Peter R. De Vries gemaakte aflevering van Spoorloos, waarin Mabel ongevraagd werd herenigd met een oude bodyguard van haar ex-partner annex drugsbaron Klaas Bruinsma. Sinds het interview met Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in de HP / De Tijd is gepubliceerd, stel ik me regelmatig voor, als er een kabinet valt of zo, dat Beatrix stampvoetend van frustratie door het paleis loopt. Eigenlijk is dat niet zo bijzonder, vele anderen uitten hun woede door te stampvoeten. Maar zulk menselijk gedrag verwachtte ik niet van een statige Koningin. Het allerliefst zie ik de glamour van het Koninklijke leven, zoals bij de sprookjesachtige huwelijksceremonie van Maxima en Willem-Alexander.

Het programma van Koninginnedag is ieder jaar weer weinig glamoureus. De gouden koets staat gewoon op stal, de Koningin verplaatst zich lopend door een willekeurige stad, langs allerlei saaie optredens en activiteiten. Dat is een teleurstelling voor mij en honderdduizenden andere televisiekijkende royalty-watchers. Daarom kunnen we Koninginnedag best afschaffen. Want dat zaklopen is helemaal niet goed voor de versleten knieën van de Koningin.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema