17/07/2012 Kledingvoorschrift


Elke zomer stuit ik weer op een niet zo fraai staaltje van discriminatie, waarover nog geen enkel meldpunt zich druk heeft gemaakt. Terwijl dat hard nodig is. Ik breng het daarom graag even onder de aandacht.

Als man voel ik me in de zomermaanden ernstig achtergesteld bij de vrouwen. Dit heeft alles te maken met de kledingvoorschriften die elk bedrijf in allerijl verspreid, zodra het kwik van de thermometer boven de 25 graden Celsius uit dreigt te komen.

Voor het mannelijke deel van de beroepsbevolking zijn de zomerse kledingvoorschriften kort samen te vatten tot: houd je lichaam zoveel als mogelijk bedekt. Het kantoortenue bestaat dus bij voorkeur uit een lange broek, een overhemd met lange mouwen, dichte schoenen met daaronder een sok. Sjaal en/of muts zijn wenselijk doch niet verplicht.

Het storende aan deze voorschriften is dat men een beetje is doorgeschoten in de positieve discriminatie van vrouwen. Vrouwen mogen gewoon met een open schoen of nette slipper op het werk verschijnen. Het wordt zelfs toegestaan dat vrouwen in nette rokjes met ontblote benen rondlopen. Sommige vrouwen dragen dusdanig korte rokjes dat iedereen zich in hun bijzijn een gynaecoloog waant. En niemand die zich daaraan stoort.

In de tuin, op het strand of in de binnenstad zie je overal mannen in een korte broek en op slippers rondlopen. Niemand die daarvan verbaasd opkijkt of er schande van spreekt. Waarom een ontbloot mannenbeen in een kantoortuin opeens aanstootgevend is, dat heeft nog nooit iemand mij overtuigend kunnen uitleggen. Jaren geleden heb ik, als verzetsdaad, een korte broek aangetrokken naar mijn werk. Toen werd ik naar huis gestuurd om ‘iets fatsoenlijks’ aan te trekken. Voor alle duidelijkheid: ik had enkel telefonisch contact met klanten.

Ik weet niet welke functionaris met teveel plichtsbesef deze regels heeft opgesteld. Ze lijken me afkomstig ergens rond de jaren zestig of zeventig. Ik stel me zo voor dat deze beste man zijn eigen melkwitte benen, die zelfs zijn echtgenote liever niet zag, in gedachten had toen hij het perverse onderscheid bedacht in regels voor mannen en vrouwen. Achter zijn bureau heeft hij de regels uitgetikt en in veelvoud gestencild. Om ze vervolgens uit te delen aan andere bedrijven, want als ik rondvraag in mijn vriendenkring lijken overal dezelfde kledingvoorschriften te gelden.

Het is hoog tijd dat mannen een grondige update van de kledingvoorschriften gaan opeisen. Of anders in opstand komen voor onze rechten. Een mannenbeen verdient het ook om gezien te worden.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema