31/10/2016 Jaloezie


Vandaag wil ik een ietwat heikele kwestie met jullie bespreken. Er zit een emotie namelijk al jarenlang onterecht in het verdomhoekje.

In de afgelopen weken sprak ik met vrienden, collega’s en familie regelmatig over mijn vriend. Hij regelde dat hij tussen zijn oude en nieuwe baan een maand vrij heeft. In die maand gaat hij alleen rondtrekken in Nieuw Zeeland. ‘Jij bent jaloers,’ verweet iemand mij toen ik vertelde over zijn reisplannen.

Ik geef het toe, ik ben lichtelijk jaloers op de wereldreis van mijn vriend. Of nee, dat is een understatement. Ik ben zwaar jaloers op hem. Maar ik ben niet van plan om me daarvoor te gaan verdedigen. Of me er schuldig over te voelen.

De personen die mij verwijten dat ik jaloers ben die hebben teveel het Psychologie Magazine gelezen. Dat blad staat namelijk bol van veroordelende artikelen over jaloezie. Eén persoon, die ik nooit meer wil zien, verwees me bovendien naar de site van Psychologie Magazine. ‘Daar vind je handige tips om van jaloezie af te komen,’ zei ze venijnig.

Inderdaad dat blad zegt dat jaloezie leidt tot ‘onderling wantrouwen’ en beweerde dat ik daardoor ‘een geestelijk wrak dreig te worden’. Toch voelde ik me geen onmens na het lezen van dat artikel. Iedereen die denkt dat mijn jaloezie ongepast is, maakt een denkfout. Daar moeten zij Psychologie Magazine nog maar eens op na slaan. Elk artikel rept namelijk over ‘jaloezie, terwijl daar weinig reden voor is’. Geloof me, ik heb alle reden om jaloers te zijn.

Misschien is het handig als ik schets hoe de komende maand er voor mij uitziet. Dagelijks sta ik ‘s ochtends om half zes op. Ik sta naar mijn werk meestal in de file op de snelweg. Op mijn werk zijn de laatste maanden van het jaar het drukst. Vanwege de files ben ik ‘s avonds rond zeven uur thuis. Mijn avond bestaat uit het koken van een eenpersoons maaltijd, wat huishoudelijke taken en vroeg naar bed gaan.

Nogal wiedes, dat ik jaloers ben op het vooruitzicht van mijn vriend. Hij reist af naar een land waar de lente begint, om op zonovergoten stranden te gaan surfen. En bergwandelingen te maken door de decors van de films van Lord of The Rings. Dat gun ik hem van harte, maar ik had mijzelf dat ook gegund. Het zou onmenselijk zijn als ik geen jaloezie had gevoeld.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema