10/05/2018 Hemelvaartsdag


Ik schrijf dit stukje op een zonnig terras op deze vrije Hemelvaartsdag. ‘Dan heb je niets te klagen,’ denken de meesten van jullie vast. Toch is dat precies wat ik nu ga doen. Vanmorgen was ik het liefst vroeg opgestaan – inderdaad, ik heb uitgeslapen – om naar kantoor te gaan. Maar het kantoor is dicht vanwege deze ‘feestdag’.

Als je vandaag aan nietsvermoedende passanten vraagt wat we vandaag vieren dan wed ik dat het gros je het antwoord schuldig blijft. Natuurlijk met een beetje associëren op het woord Hemelvaartsdag komt men een eind. Een minderheid gaat nog naar de kerk. Alleen omdat ik vroeger verplicht naar de zondagschool ging, ben ik geïndoctrineerd met de wetenschap dat op deze dag Jezus ooit is opgevaren naar God. Dat gedenk ik dus in een heidens café dat Duvels op de kaart heeft staan. Anderen hebben de malle traditie om op Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen. Misschien fietste Jezus destijds ook naar de hemel, je weet het niet.

Deze gedachtekronkel gaat natuurlijk op voor alle christelijke feestdagen. Er is een jaarlijkse aflevering van The Passion nodig om ons te herinneren aan de oorsprong van Pasen. Pinksteren is voor de meesten gewoon een lang weekend vrij. Met als facultatieve activiteit om je zonden te overdenken op de meubelboulevard. En ik heb zoveel Goede Vrijdagen. Er is weinig voor nodig: een productieve werkdag gevolgd door een fijne avond met vrienden.

Logisch dus dat er jaarlijks – ergens tussen Pasen en Pinksteren – een discussie oplaait over het inruilen van de christelijke voor nationale feestdagen. Ik ben er geen uitgesproken voorstander van. Neem Koningsdag, ik geloof net zomin in het Koninklijk Huis als in God. Er zijn ideeën om op 29 maart de invoering van de grondwet te vieren. Volgens mij maakt iedereen maakt gebruik van de vrijheid van meningsuiting. En op ongelegen momenten confronteren Jehova Getuigen mij aan de voordeur met de vrijheid van godsdienst. Daar heb ik dus geen extra feestdag voor nodig.

Het liefst ruil ik alle christelijke feestdagen in voor feestdagen naar keuze, die je op elk gewenst moment mag opnemen. Dat mag natuurlijk op Hemelvaartsdag. Ook vind ik dat iedereen die het volhoudt om een maand te vasten, het verdient om vrij te krijgen voor het Suikerfeest. Alle ‘zondaars’, zoals ikzelf, die krijgen vrij om uitbundig de Gay Pride te vieren. Of zomaar, op een willekeurige zonnige dag, het leven te vieren met het drinken van een Duveltje op het terras.

RSS Feed | Contact | Privacystatement | © 2022 Paul Sinnema